Er bestaan verschillende vormen voor het aanschaffen van bedrijfsvoertuigen, wat past het beste bij mijn onderneming?

Wij kijken graag met je mee en adviseren wat voor jou de meest interessante oplossing is, of het nu bij je eigen huisbankier is of bij een leasemaatschappij, wij geven onafhankelijk advies.

Daarnaast kan het, vanuit concurrentie oogpunt, interessant zijn om het wagenpark bij verschillende leasemaatschappijen onder te brengen. Maar om zelf steeds offertes uit te zetten bij de verschillende partijen kost een hoop tijd. De administratieve rompslomp nadien is nog veel groter.

Wil je wel de voordelen maar niet de rompslomp en toch één aanspreekpunt behouden dan kan PEPE Wagenparkbeheer hierin de oplossing zijn.

Veel gestelde vragen

Welke invloed heeft het voor mijn onderneming als de auto die ik aanschaf op mijn balans komt te staan?

Als de auto op je balans staat kun je hem fiscaal afschrijven, hiermee kun je de winst van je onderneming drukken en zodoende minder belasting afdragen.

Wat is het voordeel als ik mijn auto aan het einde van de gebruiksperiode verkoop naar privé?

Als je een auto koopt of aanschaft via financial lease mag je jaarlijks 20% afschrijven van de aanschafprijs. Aan het einde van de gebruiksperiode kun je de auto dan verkopen aan je privé om deze vervolgens te verkopen aan een nieuwe gebruiker. Hiermee ontkom je aan inkomstenbelasting over de winst van de auto.

Mijn eigen huisbankier kan de auto ook financieren tegen een aantrekkelijk rente tarief, hoeveel scheelt 1,3% rente per maand eigenlijk?

Bij een niet-doorlopend krediet betaal je rente over het gemiddeld geïnvesteerd kapitaal, dat wil zeggen als je €40.000 leent dan betaal je over €20.000 rente.

Stel; je schaft een auto aan met een financial lease voor een kredietbedrag van €40.000 een looptijd van 48 maanden en het effectieve rentepercentage is 5,99%. Dan ziet de berekening er als volgt uit;

€40.000/2 = €20.000 X 0.0599 = €1.198 per jaar X 4 jaar = €4.792

Nu kan de huisbankier geld uitlenen tegen een tarief van 5,99% – 1,3% = 4,69%

€40.000/2 = €20.000 X 0.0469 = €938 per jaar X 4 jaar = €3.752

Een verschil van €4.792 – €3.752 = €1.040 over de gehele looptijd van 48 maanden.

Ik heb een meevaller en wil mijn contract afkopen, wat gaat me dat kosten en is dat eigenlijk wel interessant?

In het geval van financial lease is het mogelijk om je contract af te kopen, er heersen allerlei fabeltjes dat dit gepaard gaat met hoge boetes. In werkelijkheid betaal je vaak (lage) administratiekosten plus een stukje rentederving en het openstaande bedrag. Je betaald rente over het gemiddeld geïnvesteerd kapitaal en in het begin van het contract betaal je meer rente dan aflossing. Mocht je dus tussentijds besluiten het contract af te kopen dan heb je al, afhankelijk van de verstreken looptijd, een groot gedeelte van de rente betaald.

In het geval van operational lease bestaat de afkoopsom uit de handelswaarde van de auto minus de boekwaarde plus rentederving. Soms worden er kosten berekend voor de misgelopen winst.

Wat is het voordeel om mijn wagenpark bij verschillende leasemaatschappijen onder te brengen?

Leaseprijzen fluctueren behoorlijk en zijn afhankelijk van de trends van de markt en de ingeschatte restwaarde van de auto. Hierin kunnen grote verschillen zitten per type auto maar ook per leasemaatschappij. Blijvend vergelijken kan dus absoluut veel voordeel opleveren.