De vrijstelling van BPM die voor bestelauto’s met een grijs kenteken geldt, wordt vanaf 2024 in drie stappen afgebouwd naar nul in 2026.


Wat is een grijs kenteken auto?

Voertuigen met een grijs kenteken zijn voertuigen die door de belastingdienst worden aangemerkt als bestelauto. Vroeger waren de kentekenbewijzen van deze auto in de kleur grijs, daar komt dan ook de term vandaan. Grijs kenteken voertuigen zijn te herkennen aan de eerste letter B of V van het kenteken.

 

BPM-vrijstelling

Wanneer u als BTW ondernemer een bestelauto met een grijs kenteken koopt, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een BPM-vrijstelling. Hiervoor moet de bestelauto aan allerlei voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld het hebben van de juiste afmetingen. Daarnaast dient het voertuig op naam van een BTW ondernemer te worden geregistreerd en moet het voertuig voor ten minste 10% zakelijk worden gebruikt.

Bij toepassing van deze regeling wordt de auto zonder BPM geleverd. Als de BPM-vrijstelling niet van toepassing is, is er BPM verschuldigd. Dit wordt berekend op basis van een percentage (37,7%) van de netto catalogusprijs met een toeslag afhankelijk van het type brandstof (diesel + €273 | benzine + €1.283).

Stel voor je koopt een bestelauto met een dieselmotor met een catalogusprijs van € 26.000 dan ziet de berekening in de huidige situatie er zo uit.

Catalogusprijs excl. BTW en BPM € 26.000
Rijklaarmaakkosten € 1.000
Consumentenprijs excl. BTW en BPM € 27.000
BTW (€ 27.000 x 21%) € 5.670
BPM (€ 26.000 x 37,7% + € 273) € 10.075
Totaal   € 42.745

 

Het nieuwe akkoord

In het coalitieakkoord is nu bepaald dat de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vanaf 1 januari 2024 in drie stappen naar nul wordt afgebouwd. Dat betekent dat na 2026 het reguliere BPM-tarief van toepassing is voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor.

De reden van dit akkoord is om de verkoop van emissievrije (elektrisch/waterstof)  bestelauto’s te stimuleren, deze hebben geen BPM.

 

Gebruikte bestelauto

Mocht u als BTW ondernemer een bestelauto kopen die jonger is dan vijf jaar, dan bent u op basis van huidige wet- en regelgeving geen BPM verschuldigd. Vanaf 2024 verandert dat en bent u bij een jonge bestelauto wel BPM verschuldigd op basis van de afschrijvingssystematiek van de BPM.

 

Kom nu in actie!

Laat nu uw eigen wagenpark beoordelen. Zitten er bestelauto’s bij die nog niet per se vervangen dienen te worden, maar waarvoor het wellicht loont om deze te vervangen in verband met de wijzigingen? Onderneem tijdig actie! Met de huidige levertijden en de veranderende regelgeving is actie nu gewenst! Wij komen je graag adviseren.